Linux operációs rendszerhasználata

Linux egy nyílt forráskódú operációs rendszer mag, amelyet eredetileg Linus Torvalds fejlesztett ki 1991-ben. Linux széles körben használják különböző operációs rendszerek alapjául, és rengeteg változata létezik, amelyeket disztribúcióknak vagy „disztróknak” neveznek.

A Linux operációs rendszer számos előnyt kínál, beleértve a következőket:

  1. Nyílt forráskód: A Linux teljesen nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bárki hozzáférhet a forráskódhoz, megváltoztathatja, illetve eloszthatja azt. Ez lehetővé teszi a közösség számára, hogy folyamatosan fejlessze és javítsa azt.
  2. Stabilitás és biztonság: Linux rendkívül stabil és biztonságos operációs rendszer. Az aktív közösség és a folyamatos frissítések révén gyorsan reagál a biztonsági résekre.
  3. Sokféle disztribúció: Mivel a Linux nyílt forráskódú, sokféle disztribúció létezik, amelyek eltérhetnek a felhasználói felületen, a csomagkezelési rendszeren és az alapbeállításokon. Példák a Debian, Ubuntu, Fedora, CentOS, és sok más disztribúcióra.
  4. Ingyenes: A Linux operációs rendszer és a legtöbb hozzá tartozó szoftver ingyenesen elérhető. Nincs szükség licenszdíjra.
  5. Testreszabhatóság: A Linux rendszert szinte bármilyen módon testre lehet szabni, az igényeknek megfelelően konfigurálható.
  6. Több platform támogatása: Linux számos hardverplatformon fut, beleértve asztali gépeket, szervereket, okostelefonokat és beágyazott rendszereket is.
  7. Teljesítmény és skálázhatóság: Linux rendkívül hatékony, így szerverként is kiválóan teljesít. Nagy számítási teljesítményre és skálázhatóságra is alkalmas.

Linux nagyon népszerűvé vált a szerverek, beágyazott rendszerek, okostelefonok és asztali gépek terén. A Linux alapú operációs rendszerek például a Ubuntu, CentOS, Red Hat Enterprise Linux, és sok mások széles körben használtak a szerverkörnyezetben. Az asztali gépek terén olyan disztribúciók, mint az Ubuntu, a Fedora és a Linux Mint is népszerűek.

Képzés tematikája:

  • ablakkezelők
  • file rendszer, file kezelés
  • rendszert felépítő könyvtárszerkezet
  • file műveletek
  • szövegfile-ok kezelése
  • fontosabb rendszerváltozók
  • linkelés, keresés

Kurzus

2-3 nap. Minimum létszám 5 fő. Oktatás online történik.

Képzés ára

235 000 Ft+ áfa / fő / 2 nap

Szakmai előképzettség

IT-s előélet, hálózati alapismeretek és virtualizációs fogalmak ismerete. 

Vizsgainformációk

A képzésen való részvétel esetén részvételi igazolást – Tanúsítványt – állítunk ki a résztvevő nyilatkozata alapján.

További információért kérje ajánlatunkat!
oktatas@mavrec.hu

Jelentkezés képzésre

Linux operációs rendszerhasználata