Power TRIÓ adatelemzés képzés nem csak Excel felhasználóknak

1. Power Pivot

A Power Pivot a Microsoft által kifejlesztett adatelemző és modellező eszköz. A Microsoft Excel kiegészítője, és a Microsoft Power BI üzleti intelligenciaeszköz-csomagjának része. A Power Pivot lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nagy adathalmazokat importáljanak, manipuláljanak és elemezzenek az Excelben, így hatékony eszköz az üzleti elemzők, adatszakemberek és bárki számára, akinek adatszolgáltatás és elemzés céljából adatokkal kell dolgoznia.

A Power Pivot legfontosabb jellemzői és képességei a következők:

 • Adatimport: A Power Pivot lehetővé teszi az adatok importálását különböző forrásokból, többek között adatbázisokból, Excel-fájlokból, szövegfájlokból és más forrásokból. Támogatja az olyan külső forrásokból származó adatokat, mint az SQL Server, az Oracle, az Access és számos más adatformátum.
 • Adatmodellezés: A Power Pivoton belül adatmodelleket hozhat létre, meghatározva a különböző táblák közötti kapcsolatokat, valamint számításokat és mértékegységeket adhat meg. Ez segít az adatok strukturált és szervezett nézetének kialakításában.
 • DAX (adatelemzési kifejezések): A Power Pivot a DAX (Data Analysis Expressions) nyelvet használja egyéni számítások, aggregációk és mérések létrehozására. A DAX az Excel képletekhez hasonló, de a nagy adathalmazokkal való munkára van szabva.
 • Memórián belüli feldolgozás: A Power Pivot egy memórián belüli adatmotort használ, amely hatékonyan képes kezelni a nagy adathalmazokat. Ez a hagyományos Excel munkafüzetekhez képest gyorsabb elemzést és jelentéstételt tesz lehetővé.
 • PivotTables és PivotCharts: PivotTables és PivotCharts készíthet, amelyek kihasználják a Power Pivotban felépített adatmodellt. Ezek az eszközök dinamikus és interaktív módot biztosítanak az adatok feltárására és megjelenítésére.
 • Hierarchiák: Az adatmodelljében hierarchiákat határozhat meg, hogy az adatokat különböző részletességű szinteken fúrja le és tekintse meg.
 • Időbeli intelligencia: A Power Pivot funkciókat és funkciókat tartalmaz időalapú számítások és elemzések elvégzéséhez, így ideális az idősoros adatok elemzéséhez.
 • Integráció a Power BI-vel: A Power Pivot modellek közzétehetők a Power BI-ben, a Microsoft felhőalapú üzleti intelligenciaplatformjában, megosztás és együttműködés céljából.
 • Frissíthető adatok: A Power Pivot modellek beállíthatók úgy, hogy automatikusan frissítsék az adatokat a forrásból, így biztosítva, hogy az elemzés a legfrissebb információkon alapuljon.

A Power Pivot hatékony eszköz azok számára, akiknek nagy mennyiségű adatot kell feldolgozniuk és elemezniük, különösen akkor, amikor a hagyományos Excel táblázatok nehézkessé válnak. Gyakran használják üzleti intelligencia, pénzügyi modellezés és adatelemzési forgatókönyvekben.

2. Power Query

Egy adattranszformációs és ETL (Extract, Transform, Load) eszköz, amely a Microsoft Power Platform része. Elsősorban a Microsoft Excel és a Power BI (üzleti intelligencia) programokkal együtt használják különböző forrásokból származó adatok kinyerésére, átalakítására és betöltésére ezekbe az alkalmazásokba.

Íme a Power Query néhány kulcsfontosságú szempontja és funkciója:

 • Adatforrás-csatlakoztathatóság: A Power Query lehetővé teszi a különböző adatforrásokhoz való csatlakozást, beleértve az adatbázisokat, Excel-fájlokat, webszolgáltatásokat, online adatforrásokat és így tovább. Helyszíni és felhőalapú adatforrásokhoz egyaránt képes csatlakozni.
 • Adattranszformáció: A Power Query lehetővé teszi, hogy a csatlakoztatott adatokon számos adattranszformációt hajtson végre, például szűrést, rendezést, összevonást, szétválasztást, pivotálást, unpivotálást stb. Ezeket a transzformációkat az adatok tisztítására és elemzésre való előkészítésére lehet alkalmazni.
 • Formulanyelv: A Power Query egy „M” nevű funkcionális nyelvet használ az adattranszformációkhoz. Egy képletsorral is rendelkezik, ahol egyéni M kódot alkalmazhat összetettebb átalakítások létrehozásához.
 • Lekérdezésszerkesztő: A Power Query felhasználóbarát lekérdezésszerkesztő felületet biztosít az Excel és a Power BI programon belül, ahol vizuálisan felépítheti és finomíthatja az adattranszformációs lépéseket.
 • Adatelőnézet: Minden egyes lépésnél előnézetben megtekintheti az átalakítások eredményeit, hogy megbizonyosodjon az adatok helyes feldolgozásáról.
 • Adatbetöltés: Az adattranszformációk után betöltheti az adatokat a célalkalmazásba, például az Excelbe vagy a Power BI-be, és szükség esetén frissítheti azokat az adatok frissítéséhez.
 • Adatfrissítés: A Power Query támogatja az adatfrissítést, így az adatokat naprakészen tarthatja a forrásadatokkal.
 • Egyéni funkciók: Egyéni függvényeket hozhat létre a Power Queryben, hogy az adattranszformációs logikát több lekérdezésben is újra felhasználhassa.
 • Fejlett adattisztítás: A Power Query eszközöket biztosít az adatminőségi problémák, például a hiányzó értékek, duplikációk és adattípus-átalakítások kezelésére.
 • Paraméterek és lekérdezések hajtogatása: A Power Query lehetővé teszi paraméterezett lekérdezések létrehozását, megkönnyítve ezzel a különböző bemenetekkel rendelkező lekérdezések újrafelhasználását. Támogatja a lekérdezések összehajtását is, amely a teljesítmény optimalizálása érdekében egyes adattranszformációs műveleteket visszatol az adatforrásba.

A Power Query hatékony eszköz az adatelemzők, üzleti elemzők és adatszakértők számára az adatelőkészítési folyamatok egyszerűsítéséhez, a manuális adattisztítás csökkentéséhez, valamint annak biztosításához, hogy az adatok az elemzéshez és a jelentéskészítéshez megfelelő formátumban legyenek. Nagymértékben növeli az Excelben és a Power BI-ben végzett adatfeldolgozás termelékenységét és hatékonyságát.

3. Power BI

A Microsoft által kifejlesztett üzleti intelligencia és adatvizualizációs eszköz. Arra tervezték, hogy interaktív és megosztható jelentések és műszerfalak segítségével segítse a felhasználókat az adatok értelmes meglátásokká alakításában.

Íme a Power BI néhány kulcsfontosságú funkciója és szempontja:

 • Adatkapcsolat: A Power BI sokféle adatforráshoz képes csatlakozni, többek között adatbázisokhoz, Excel-táblázatokhoz, felhőalapú szolgáltatásokhoz (például Azure, SharePoint és Salesforce). Emellett online és helyhez kötött adatforrásokhoz is képes csatlakozni.
 • Adattranszformáció: A Power BI lehetővé teszi az adatok átalakítását és tisztítását egy felhasználóbarát felület segítségével, így azok alkalmasak az elemzésre. Olyan feladatokat végezhet, mint az adatok szűrése, összevonása és alakítása.
 • Adatmodellezés: A Power BI-ben különböző adattáblák között kapcsolatokat hozhat létre, hogy adatmodellt hozzon létre. Ez az adatmodell képezi a jelentések és műszerfalak építésének alapját.
 • Jelentéskészítés: A Power BI felhasználóbarát felületet kínál a jelentések és műszerfalak létrehozásához. A felhasználók az adatmezők áthúzásával vizuális megjelenítéseket, diagramokat és táblázatokat tervezhetnek, valamint testre szabhatják a megjelenést és az elrendezést.
 • DAX (adatelemzési kifejezések): A Power BI a DAX, egy képletnyelv segítségével egyéni számításokat és aggregációkat hoz létre a jelentéseken belül. A DAX lehetővé teszi az összetett számításokat, és hasonlít az Excel képletekhez.
 • Megosztás és együttműködés: A Power BI lehetővé teszi, hogy megossza jelentéseit és műszerfalait a szervezeten belül másokkal. A jelentéseket közzéteheti a Power BI szolgáltatásban, vagy exportálhatja azokat fájlként, hogy megoszthassa őket. A felhasználók együttműködhetnek és visszajelzést adhatnak a megosztott tartalmakról.
 • Power BI szolgáltatás: A Power BI Service egy felhőalapú platform, ahol Power BI jelentéseket és műszerfalakat tehet közzé, oszthat meg és dolgozhat együtt azokon. További funkciókat kínál, például automatikus adatfrissítést és ütemezést.
 • Power BI Mobile: A Power BI mobilalkalmazásokat biztosít iOS és Android eszközökhöz, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a jelentésekhez és műszerfalakhoz, illetve interakcióba lépjenek velük.
 • Biztonság és irányítás: A Power BI funkciókat tartalmaz az adatbiztonság és a hozzáférés-szabályozás kezelésére, lehetővé téve a szervezetek számára annak szabályozását, hogy ki láthatja és szerkesztheti a jelentéseket és műszerfalakat.
 • Testreszabás és beágyazás: A Power BI jelentéseket és műszerfalakat beágyazhatja egyéni alkalmazásokba vagy weboldalakba, kiterjesztve ezzel az adatokkal kapcsolatos meglátások hatókörét.
 • AI és gépi tanulás: A Power BI integrálódik az AI és a gépi tanulási szolgáltatásokkal, lehetővé téve, hogy fejlett elemzésekkel, előrejelzésekkel és meglátásokkal egészítse ki jelentéseit.
 • Power BI Desktop: A Power BI Desktop egy Windows alkalmazás, amely lehetővé teszi a fejlett jelentésfejlesztést. Komplex jelentések és adatmodellek létrehozására szolgál, mielőtt közzéteszi azokat a Power BI szolgáltatásban.

A Power BI-t széles körben használják a különböző méretű szervezetek, hogy betekintést nyerjenek adataikból, interaktív jelentéseket és műszerfalakat hozzanak létre, és adatvezérelt döntéseket hozzanak. Ingyenes és fizetős licencelési lehetőségekkel egyaránt rendelkezik, így a felhasználók széles köre számára elérhetővé válik.

A Power BI sokkal gyorsabban tanulható, mint az Excel, így 8 óra alatt alapokról középhaladó szintig eljut, 16 óra alatt pedig teljesen kezdő szintről eljutunk oda, hogy a Power BI kb. 80%-át megismerik a résztvevők, amivel magabiztosan képesek automatizálni az ismétlődő riportokat, és olyan Dashboardokat tudnak építeni, amik hiba nélkül minden kérdésre azonnal választ adnak. Ezzel egyszerűsítik, gyorsítják és javítják a munkavégzést.

„POWER TRIÓ” ADATELEMZÉSI TRÉNING

Időtartam: 3 nap (vagy online formában 6 x 3 óra)

A „Power Trió” 3 szoftvere együtt dolgozik, egymást segítve, kiegészítve az ún. „Adatmodell”-ben, egy olyan hatékony adatbázis-rendszerben, ahol

 • akár többmillió soros adattáblákat is összeköthetünk,
 • különböző forrásokból (Excel, CSV, TXT, Access, SQL server stb.),
 • és az Excelnél gyorsabban, egyszerűbben elemezhetjük velük adatainkat lelassulás/lefagyás nélkül,
 • használatukhoz nem szükséges makró-kódolás, a kollégák felhasználóbarát módon tudják elkészíteni elemzési riportjaikat, dashboardjaikat, kimutatásokkal, látványos diagramokkal.
 1. PowerPivot (2 x 3 óra): Adatelemzés, komplex kimutatások egyszerre több adattáblából
 2. Power Query (2 x 3 óra): Adattisztítás, adatátalakítás problémás adatbázisokból
 3. Power BI (2 x 3 óra): Adatvizualizáció, több diagramos szűrhető „dashboard”-ok

max. 10 fő/alkalom.  Oktatás online történik.

A képzés ára

Képzés típusaKépzés ára
Power Pivot105 000 ft+ áfa /fő /6 óra
Power Query105 000 ft+ áfa /fő /6 óra
Power BI105 000 ft+ áfa /fő /6 óra
POWER csomag220 500 ft+ áfa /fő /18 óra

Szakmai előképzettség:

Excel középszintű ismerete – a szint megállapításához egy online kérdőív kitöltése segít. Ha szükséges, kezdünk 3 órás excel képzéssel, amire tudjuk építeni a képzés anyagát.

Vizsgainformációk

A képzés gyakorlati vizsgával zárul, sikeres vizsga esetén tanúsítványt állítunk ki a résztvevő nyilatkozata alapján.

További információért kérje ajánlatunkat!
oktatas@mavrec.hu

Jelentkezés képzésre

Power TRIÓ adatelemzés képzés nem csak Excel felhasználóknak